Alanya Halinde salgın sonrasında ilk ihracat

Alanya Halinde salgın sonrasında ilk ihracat
Koronavirüs tedbirleri kapsamında hem sokağa çıkma kısıtlamaları hem işyerlerinin açılmamasına yönelik kısıtlamalar nedeniyle yasağın olmadığı günlerde halde hareketlilik yaşanıyor. Ancak süreçten dolayı fiyatlarda düşüş yaşanırken, yapılan tek ihracat ise yenidünya oldu.

Alanya Hal’inde 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından hareketlilik yaşanıyor. Halde sebzenin yanı sıra narenciye, muz, salatalık, patlıcan ve yenidünya yoğunluğu var.  Alanya Avokadocular Birliği Başkanı ve Hal Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Sevilgen, halde ki son durumu değerlendirdi. 

FİYATI DÜŞTÜ

Alanya’nın coğrafi işaret alan ürünlerinden biri Yenidünyanın rağbet gördüğünü kaydeden Sevilgen, "Halin 4 gün kapalı olması nedeniyle ürün toplanamadı. Geçen hafta 3, 3.5. liraydı şuan 2,5 liraya kadar düştü. Üreticinin zararı var, toplaması çok zor bir ürün. Pazar kapalı, otel kapalı restoran kapalı, askeriye fazla ürün veremiyoruz" dedi.

İHRACATTA PATLICAN VE YENİ DÜNYA VAR

Sevilgen, Alanya ve Konaklı Hali'nden patlıcan ve yenidünya ihracatı yapıldığını ifade etti. Patlıcanın Gürcistan’a gönderildiğini söyleyen Sevilgen, yenidünyayı ise kendisinin Irak’ın Kuzeyine gönderdiğinin fiyatların uygun olması nedeniyle ikinci bir parti ürün daha istendiğini söyledi. İlk partide 6 ton muşmula yani diğer adı ile yenidünya Irak’a gönderildi.

ÜRÜN BOLLUĞU VAR

Meyve ve sebze fiyatlarına ilişkinde bilgi veren Sevilgen, "Sebze ve diğer meyvelerde fiyatlar iyi. Portakal 3-3,5 tl, muz 7-9 lira arasında, karpuz 5-6 lira, erik 5-10 lira arasında alıcı buluyor. Sebzede yükselme var. Salatalık 1,2-1,3 lira, domates ise ihracatında etkisi ile 3 ile 4 arasında alıcı buluyor. Patlıcanda ise bir düşüş söz konu var bunun sebebi ise havanın ısınması soncu ürün bolluğu yaşanınca 80 kuruş ile 1,2 lira arasından satılıyor. Kısa sür içinde fiyatların üreticiyi tatmin edecek düzeyde olacağını düşünüyor" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir