2024 ev hanımlarına emeklilik kararı! Hiç çalışmadan emekli olmak mümkün mü?

2024 ev hanımlarına emeklilik kararı! Hiç çalışmadan emekli olmak mümkün mü?
Torba yasa kapsamında yürürlüğe alınması beklenen ev hanımlarına emeklilik kararıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı mı? Ev hanımları çalışmadan emekli olabilir mi? Emeklilik başvurusu yapmak isteyenlerin primlerinin ne kadara devlet tarafından ödenecek? İşte detaylar

Ev hanımlarının emeklilik kararı ile ilgili yapılan düzenleme sıkılaştırma kararı kapsamında alınan yeni tedbirler nedeniyle ertelendi. Ev hanımlarının prim ödemelerinin üçte birinin devlet tarafından ödeneceği yeni emeklilik kanununda hangi maddeler yer alıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ev hanımlarına verilen emeklilik sözü hangi aşamada kaldı? Ev hanımlarının emekli olabilmesi için aile koruma kalkanı programı kapsamında düzenleme hayata geçirildi. Bu düzenleme içerisinde hem ev hanımlarının emeklilik konusu hem de yeni evlenecek gençlerin teşvik edilmesi ile ilgili destek ödemesi yer alacak. Peki çalışmayan ev hanımı nasıl emekli olacak?

Çalışmayan Ev Hanımı Emekli Olabilir mi?

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için yapılan düzenleme yasalaştığı anda 25 yıllık evlilik süresini tamamlayarak belirli bir çocuk sayısına sahip olan kadınlar için ek destek verilecek. Ev hanımlarının isteğe bağlı olarak sigorta primlerinin üçte birini ise devlet ödeyecek. Bu sayede kadınlar yeni emeklilik düzenlemesi kapsamında az miktarlarda ödeme yaparak erken emekli olabilecek.

Ev Hanımlarına Prim Destek Ödemesi Ne Kadar Oldu?

Bakanlık tarafından alınan karar doğrultusunda 12 aylık dönemde ev hanımlarına 12.804 TL prim desteği verilecek. Asgari ücrette oluşacak artış ile bu rakam daha da yükselebilecek. Devletin ödeyeceği aylık prim tutarı 1.677 TL olacak. Bu sayede ev hanımının ödemesi gereken aylık prim 2.135 TL'ye kadar düşecek.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olabilir?

İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında gün sayısını dolduran çalışmayan ev hanımları emekli olabilecek. Sigortaya başvurduklarında 25 yıllık SGK prim ödemesi yapması yetecek. 25 yıllık prim ödeme süresini tamamlayan ev hanımının 58 yaş şartını karşılamış olması da gerekecek.