Alanya başörtüsü mobingi ile çalkalanıyor

Alanya başörtüsü mobingi ile çalkalanıyor
Türkiye’de 2 milyonun üzerinde üniversite adayının girdiği YKS'ye Alanya'dan katılan Fen Lisesi mezunu Ayşegül G.'ye başörtüsü takması sebebiyle sınav salonunda görevli öğretmen tarafından iddiaya göre mobing uygulandı.

 Psikolojisi bozulan öğrencinin ailesi olayın peşini bırakmayarak suç duyurusunda bulundu. Öğretmen hakkında soruşturma başlatılırken Eğitim Bir-Sen Alanya Şubesi öğretmenin davranışı sonucu öğrencinin sınavı travma halinde tamamlamak zorunda kaldığına dikkat çekti. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren 2 milyonu aşkın öğrenciden biri de Alanya Hüseyin Girenes Fen Lisesi'nden mezun Ayşegül G, pazar günü girdiği ikinci oturumda öğretmenin psikolojik şiddetine maruz kaldı. Barbaros Azakoğlu Ortaokulu'nda sınava giren Ayşegül G’ye öğretmeni Fen Lisesi bilim yuvasıdır başörtüsü takacaksan sen imam hatibe git üstelik fotoğraftaki kişiye benzemiyorsun diyerek azarladı. İddiaya göre sınav gözetmeni Mustafa K’nın bu tavrı Türkiye’nin yakın tarihi için bir utanç kaynağı olan 28 Şubat sürecini hatırlattı. Öğrenci, gözetmenin sınav başlamadan önce, "Bu sıcakta başörtüsü neden takıyorsun çıkarsana. Fen lisesinde ne işin var İmam Hatipte okusana. Sen doktor olsan ne olur" şeklindeki tacize varan psikolojik baskıya neden sözlerinin verdiği travmatik durumun gölgesine sınava girdi. Prosedür gereği salondan çıkması halinde sınava girme hakkını yitireceği için Ayşegül G, olayı başka birine anlatma şansı olmadığı için yaşadığı şokun etkisi ile sınavı tamamlamak zorunda kaldı.
İfadeye göre; sınav giriş belgesini görevlilere uzatan Ayşegül G.'den, ilk önce maskesini çıkarması istendi. Daha sonra ise görevliler tarafından, "Kimlikteki fotoğrafa hiç benzemiyorsun" dendi. Kimlikteki fotoğrafın kendisine ait olduğunu söyleyen Ayşegül G., bu diyaloğun ardından sınava gireceği sıraya yerleşti. Genç kıza yönelik psikolojik baskı ise her geçen dakika şiddetini arttırarak devam etti. Ayşegül G., ifadesinde sınav görevlisinin fotoğrafı benzetememesinin sebebinin başı açık bir şekilde fotoğraf çektirmesi olduğunu dile getirdi.
Yaşadıkları ile sınav öncesinde şoka uğrayan genç kız, gözetmen tarafından kendisine uygulanan psikolojik şiddetin bununla da kalmadığını ifade etti. "Sonrasında tekrar fotoğrafıma baktılar. Yine bana sen bu fotoğraftakine benzemiyorsun dediler. Ben de bayan bir öğretmene lavaboda başörtümü açıp gösterebileceğimi söyledim" diyen Ayşegül G. ifadesine şöyle devam etti: "Gözetmen bana karşı, 'Bu sıcakta başörtü niye takıyorsun çıkarsana' dedi ve diğer gözetmene dönerek, 'öğrenciyi sınavdan atsak mı' dedi ve aralarında gülüştüler.

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ 

Öğrenci ve babasının şikayetçi olduğu öğretmen hakkında savcılık ve milli eğitim soruşturma başlatıp ve müfettiş görevlendirildi.
Eğitim Bir-Sen Alanya Şube Başkanı Abuzer Gündoğar konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ‘Öğrendiğimiz bilgiye göre öğretmen çocuğu başörtüsü sebebiyle sıkıştırıyor. Bu sıcakta başörtüsü nedir. Sen fotoğraftakine benzemiyorsun. İmam hatibe gitseydin’ diyor madem şüphesi vardı bu konuda niye işlem yapmadılar. Şüphe varsa amire bildirilir uygun ortamda gerekirse öğrenci kontrol edilir. Sözlü tacizin anlamı yok. Çocuk ilk 15 dakika sınava başlayamamış. Fen lisesinde bilim olur diyerek psikolojik olarak olumsuz etkilenmiş öğrenci. Sınav kurallarına göre dışarı çıkarsa içeri giremiyor dolayısı ile sınav boyunca bu psikoloji ile sınava giriyor. Derdini kimseye anlatamıyor. Aslında oradaki ihmal şu görevli 2 kişiden biri bildirilecek eğer bir usulsüzlük varsa bunu yerine getirmesi gerekiyor. Sınav tutanağında hiç bir görevli öğrenci ile yüksek sesle ve fısıldaşarak konuşmaz. İkazı var alakasız bi konu ile ithamda bulunuyor. Çocuk saatlerce o travma halinde sınava girmiş görünüyor. Soruşturma açıldı. Adli boyutu sürecek” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir